Visste du att det finns studentrepresentanter i SGS styrelse?

Berätta om ert uppdrag för SGS Studentbostäder och våra hyresgäster!

Det är vi som är GFS presidium! Tillsammans leder vi hela Göteborg Stads studentkårers arbete med de studentrelaterade frågorna vilka inte är direkt relaterat till lärosätena. Detta är frågor som ekonomi, studentbostäder, vård, psykisk ohälsa och andra frågor där staden, regionen, staten och näringslivet är involverade!

På vilket sätt tryggar ert arbete och plats i styrelsen våra hyresgäster när det gäller den årliga hyresförhandlingen?

Vi tillsätter delar av SGS styrelse (Vice ordförande, två ledamöter och två ersättare) och har ett ansvar för att säkerställa att våra representanter har studenters bästa i åtanke. Vi har också som medgrundare och samverkanspartner en kontinuerlig dialog med SGS ledning och organisation gällande bland annat hyresjustering och kvalitén på studentbostäder. Så när du är medlem i en av studentkårerna är du också representerad i SGS styrelse genom GFS.

Får ni frågor om hyror från era medlemmar och hur bemöts dessa?  

Hyra är alltid något som är relevant i våra samtal med studenter om deras bostäder, men också deras ekonomi. Vi strävar efter att alla studenter i Göteborg skall ha en rimlig och trygg boendesituation. Samtidigt har vi ett ansvar av att se till studenters boendesituation ur ett längre perspektiv, detta innebär att vi måste ta ansvar för att dagens ekonomiska situation inte straffar framtidens studenter, eller att kvalitén på våra medlemmars bostäder sänks som en konsekvens av ekonomiska svårigheter.  

Vi ser ofta mycket oro från medlemmar som frågar om hyror och bostäder, men även att det kan vara svårt att se vad hyran går till, vi vill att våra medlemmar skall ha så stor kunskap som möjligt angående sin boendesituation och strävar därför att både självständigt och i samarbete med aktörer som SGS informera mer om hur Göteborgs Studentbostadsmarknad fungerar, samt vilka utmaningar vi står inför.  

Hur ser ni att vi tillsammans kan trygga studenterna i deras oro för ökade hyreskostnader?   

Vi tror det är viktigt att samtliga involverade parter i denna fråga tar sitt ansvar, dels för vilka hyreskostnader en student kan förvänta sig dels för att sätta studenten i centrum. Detta tycker vi bäst görs genom att informera om respektive parters perspektiv och ståndpunkt i frågan men också med att man är transparent om anledningarna bakom eventuella höjningar eller protester mot höjningar. Sen behöver studenters röst få en stark och central plats i den här dialogen. Studentrepresentation i denna fråga är för oss avgörande och något som vi väldigt gärna ser komma från en gräsrots-nivå där våra medlemmar får chans att bidra med sitt perspektiv.